Me = I write, I edit, I speak Italian, I teach & I do some translation, too. Plus, I love these little sugar-dusted donuts that the Italians call ciambelline. Ciambellina = Chah-Mm-Bayl-LEEna. Welcome & start reading!
Friday, June 05, 2009
Basilico!
Il Nostro Inviato is growing basil (basilico) in an earth box my father sent us. We used some of the homegrown basil to make gemelli al pesto last week, and wow, it was good! (See photo below)
You really don't need much space to grow basil, and it's one of those plants whose smell transports me immediately to Italy. And of course, it pleases my senses. Ciambellina just adores the color green!
I'd also like to add that making pesto at home is not very hard. You need a blender and only a handful of ingredients: basil, pine nuts, olive oil and parmesan (the recipes usually call for another type of cheese such as pecorino but we often only have one grating cheese on hand).
In this case, the difference between making the sauce at home and buying it ready-made is significant. It's just not something that can easily be mass-produced and then sold in a timely fashion.
Buon appetito!
Labels:
Best of Italy,
Mangiare
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Does he recommend a particular kind of basil? Your basil leaves are much larger than those on the middling plant struggling to survive on my kitchen windowsill.
ReplyDeleteThey are big, aren't they?
ReplyDeleteLet me check with the expert. I do think growing it in the earth box may be a factor. Plus, it's in a spot on the porch that gets an amazing amount of sun.
I will circle back with you! Thanks for commenting.
Hey Gen,
ReplyDeleteIl Nostro Inviato says the type he buys is called 'Italian" or 'Genovese.' Follow this link:
http://www.burpee.com/product/id/100245.do?cid=RSS
Esistono diversi tipi di basilico, alcuni hanno le foglie MOLTO grandi.
ReplyDeleteRiguardo al pest, iver esperti dicono che se invece di frullare tutti gli ingredienti nel mixer si pestano in un mortaio, il gusto è compeltamente diverso perché gli ingredienti, e soprattutto il basilico sminuzzato, non vengono a contatto con il metallo delle lame.
Lucy
Ciao Lucy!
ReplyDeleteMi sembra un buon consiglio. Infatti abbiamo un mortaio ma non l'abbiamo mai usato per preparare il pesto. L'ho comprato dopo un viaggio in Messico.
Come stai? Come vanno le cose a Firenze?
Grazie per il consiglio!
Oh I will definitely try to make pesto at home next time! And I love the smell of basil too, it makes me think of summer!
ReplyDeleteI think fresh basil is one of my favorite herbs. you can use it in so many dishes. I always try to grow some basil in the summer, but usually end of killing it after a few months :(.
ReplyDeleteVa tutto benissimo.
ReplyDeleteA Firenze solite cose, soliti problemi. Adesso siamo in attesa dei risultati delle elezioni di ieri per il nuovo sindaco, anche se non ci dovrebbero essere molti dubbi.
Lucy
Lucy, senti, come va con il tram? Credevo che facessero un tramvia dal centro fino a Scandicci. L'hanno finito?
ReplyDeleteHello Ms. AsianCajuns,
ReplyDeleteLately we've been putting chopped basil on sandwiches and hamburgers and it's amazing how tasty it makes everything!
Hope your move went well! Looks like you're living in a great spot in Decatur now.
Per la tramvia, i lavori della linea 1 da Scandicci alla stazione sono quasi terminati (dopo quasi 5 anni!!!)
ReplyDeleteSono iniziati anche i lavori della liena 2, tra mille polemiche, manifestazioni, blocchi ecc.
La linea 1 passa dietro casa mia, qualche domencia fa hanno fatto il proimo viaggio di prova a velocità ridotta, si sono fermati solo alla stazione e in una piazza vicino casa mia, dove si poteva anche salirci sopra.
Ci sono stata, sul mio album flickr ho messo solo una foto, ma se ti interessa ne ho altre.
La linea 1 dorebbe entarre in funzione in autunno.
Ciao
Lucy
(p.s. quando torni a Firenze? Se vieni ci dobbiamo incontrare)
Ho scritto in velocità e ho fatto un sacco di errori!
ReplyDeletescusa
Lucy
Grazie Lucy! Ora vado a cercare la foto che tu hai scattato.
ReplyDeleteBello che la tramvia passi vicino a casa tua.